Tränaren har ordet

Efter att ha intervjuat spelare, spekulerat vilka som ska med och berättat om den fantastiska resa jag gick igenom förra året, kommer en intervju med tränaren ganska lägligt. Johan Eriksson tillsammans med kollegan Jonatan Brolin, tränar Sandåkerns SK i allsvenskan och ska nu träna Västerbottens distriktslag en tredje gång.


Johan Eriksson


Du och Jonatan blev uttagen att leda Västerbotten ännu en gång efter ett lyckat SM, hur känns det?
Det känns jätteinspirerande. Jag, Brolle och Tunnan fungerar jättebra ihop och det är alltid en ny utmaning varje år där man på hösten har lika svårt och se hur resan kommer att gå fram till SM.


Västerbotten tog ett historiskt SM-guld med er som tränare, hur gick tankarna innan och efter guldet var i handen?
Tankarna har hela tiden varit att visa att Västerbottens killar kan lyckas också. Efter vi vann så var det mycket tankar och en fantastisk känsla att se hur laget lyckades fungera ihop. En känsla som fortfarande ger ett leende på läpparna och gåshud när man tänker på vilken fantastisk grupp vi fick arbete med.


Vad tycker du var skillnaden på laget som tog ett SM-guld och laget dessförinnan med 91-92årgången?
Skillnaden på lagen var att 91-92 kanske såg bättre ut på pappret då flera spelare spelade på en hög nivå, men detta gjorde även att laget hade svårt att hitta tydliga roller och de spelare som skulle kliva fram när det behövdes gjorde det inte. Förra året så fanns en helt annan ödmjukhet och offervilja för varandra. Alla visste exakt vad man hade för syfte i laget och uppfyllde den till 100%.


När slutsignalen ljöd och det var dags för straffar i SM-finalen, vad sade du till laget?
Snacket var hela tiden att våga vinna, att vinnare skapas genom att man ska ta chansen när den uppstår.


Nu har ni en mycket intressant uppgift framför er, att försvara guldet till Västerbotten, hur ska ni göra för att lyckas?
Ja, det finns nog inget svårare än att försvara ett guld oavsett nivå. Västerbotten har alltid slagit i underläge och nu är vi helt plötsligt seedade och har en helt annan respekt med oss, den respekten måste vi använda på rätt sätt. Sen måste vi få de som blir uttagna till SM att förstå vad som kommer krävas och att spelare måste kliva fram och ta rollen som matchvinnare, en roll som alla spelarena kan ta. För att förtydliga så behöver inte matchvinnare vara den som gör ett viktigt mål. När vi tog guld så var alla 20 spelare matchvinnare över hela turneringen!


Vad är det ni främst kollar på när det är uttagningar för killarna?
Första stegen handlar 80%  om inställning och rätt attityd. De övriga 20% är innebandy. Därefter blir innebandy mer och mer viktig där taktik, spelförståelse, förmåga att lära sig nya saker och anpassa sig till gruppen spelar mer och mer roll. SM-truppen består av 20 spelare som kommer att bilda det bästa LAGET, det vill säga att vi måste ha 20 spelare som fungerar ihop, men ändå är duktiga på innebandy. Både jag och Brolle är alltid öppen för diskussioner med spelare som har funderingar kring uttagningarna. I början kanske inte alla får en motivering, men ju längre uttagningarna går så försöker vi prata med spelarna vad som just han måste jobba med även om han kanske inte blir uttagen i SM-truppen.


Hur är det att representera Västerbottens distriktslag som spelare?
Att representera Västerbotten är något väldigt stort och ofta första steget till en framgångsrik innebandykarriär, så spelaren måste förstå att man ska vara väldigt stolt att dra på sig Västerbottens matchtröja. Den möjligheten får inte alla testa på. Oavsett hur turneringen går så får man ett minne för livet.


Vilka distriktslag bör publiken hålla koll på under SM?
Det finns alltid några distrikt som går långt på herrsidan. Jag skulle säga att Stockholm, Skåne, Värmland och Västergötland kommer vara med där. Men framför allt hoppas jag att vi, Västerbotten, kommer få massor utav stöd från föräldrar, kompisar, lagkamrater och så vidare. För den extra energin skadar knappast och då kan vi vara med och slåss med vilka som helst.


Slutligen, vilka lag står i semifinalen och vilka lag står i finalen?
Är ju fantastiskt dålig på att tippa, så jag har slutat med det. Jag har inte haft rätt på en tippad innebandymatch sen jag inte vet när. Men självklart har jag en tro att på att vi kan göra om allt igen. För om inte vi tränare tror på framgång hur ska då spelarna göra det?

Tack för intervjun!


MVH
Adam Andersson



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0