Hur ska Västerbotten lyckas med ännu en bragd?

Vem trodde att Västerbottens herrar skulle vinna mot lilla draken Skåne, stora draken Stockholm för att senare knäppa alla experter på nästan och ta en guldmedalj i finalen? Ingen.

Västerbotten är ett distrikt som de flesta räknar bort, framförallt lag som Stockholm, Uppland och Skåne. Detta ser jag dock som bara positivt. För, hur behagligt är det inte att kunna gå in i ett slutspel utan den minsta lilla press på sig? Vi visste att Skåne och Stockholm skulle underskatta oss, och i deras ögon skulle det inte behövas mycket för att spöa ett lag som Västerbotten. Tankarna som snurrade i våra huvuden när vi gick in i turneringen, var att vi skulle ge blod, svett och tårar för att ta oss ur gruppen och om vi lyckas med det, kan vad som helst hända. Vi vet mycket väl att Skåne och Stockholm kanske skulle vinna 8 av 10 matcher mot oss, men när det bara handlar om en enstaka match kan verkligen vad som helst hända. Det är exakt dem tankarna årets Västerbotten måste ha med sig.

Vad hade guldlaget som inte årets Västerbotten har?
1. Filip Stenmark - klockren lagkapten som har meriter från SSL och kom även med i allstar-team.
2. Emil Johansson - Emil är brutalt bra, men jag har aldrig sett honom vara så bra som han var under distriktslag-sm.
3. Acceptansen av roller - i ett bra lag måste varenda individ veta sin roll och framförallt acceptera den. Vi hade spelare som satt på bänken i stort sett hela turneringen, men de var ändå gladast av alla när vi gjorde mål. Jag har därmed svårt att se ett liknande Västerbotten i år, men givetvis kan det inträffa igen.


Tre punkter som kan föra Västerbotten till guldet:
1. Hela laget höjer sig 5 snäpp, exakt som fjolårets lag gjorde.
2. Lagsammanhållningen ska vara oslagbar.
3. Acceptera din roll!



MVH
Adam Andersson

Videointervju med Albin Andersson




MVH
Adam Andersson

Intervju med en av Sveriges främsta

Jag har tagit tillfället i akt att intervjua en av Sveriges, om inte världens, bästa 92a i innebandy. Killen som jag pratar om heter förstås Alexander Rudd.


 

Tjenare Rudd, hur står det till?
Tjenare Adam! Det är på topp, riktigt roligt att få vara med på din blogg.


Kan du beskriva lite kortfattat vem Alexander Rudd egentligen är?
Jadu, jag är en kille på 18år som kommer från Sandviken i Gästrikland och för 3år sedan flyttade jag till kylans stad Umeå, för att satsa på innebandyn.


För folk som inte vet, så är du en av Sveriges främsta innebandyutövare i din årskull och kommer med störst sannolikhet att åka med u19landslaget till VM inom kort. Vad bidrar du med i spelet?
Ja, VM är helt klart något jag ser framemot och det ska bli riktigt roligt. Säsongs höjdpunkt helt klart. Och efter förlusten mot Finnarna senast så vill jag bara att VM ska starta för att få vår revansch. Jag försöker bidra med en del poäng och mina största styrkor tycker jag är spelsinnet, passningsspelet och tekniken. Sedan försöker jag alltid bjuda publiken på någon läckerbit.


Ni förlorade senast mot Finland i finnkampen, men trots förlusten, finns det verkligen något lag som kan vinna mot Sverige i ett VM på ungdomssidan?
Ja, det var väldigt jobbigt måste jag säga, men finnarna blir bara bättre och bättre. I finnkampen spelade vi långt ifrån på topp och det var tillfälligheter som avgjorde, men det var bra att förlusten kom nu så vi vet att vi måste ge allt i ett VM för att spöa finnarna. Om vi spelar på topp ska det väldigt mycket till för att finnarna ska slå oss i VM, så är det bara.


Du gör nu din sista säsong i RIG Umeå IBF för att sedan åka och spela för Falun, varför blev det just Falun?
Det stod väl främst mellan Falun och Warberg, men ska jag vara helt ärlig så blev det ett ganska enkelt beslut i slutändan. Falun gjorde ett riktigt bra intryck på mig när jag var och hälsade på och sedan visade dem att de verkligen ville ha mig, vilket alltid är kul. Sedan är det ett väldigt skönt gäng, lite som RIG där alla är polare med alla. Dom har en snittålder på under 22 och har en grym utvecklingspotential. Sedan tar det några år för att utvecklas och vara med att slåss i toppen på allvar, men det är jag säker på att Falun gör inom de närmaste åren.


Man skulle kunna klassa dig som en rutinerad räv i samband med SM-slutspelet för distriktslagen. Hur många SM med Gästrikland har du spelat och vilket år var det mest framgångsrika?
Haha, ja, det har blivit några stycken, sex stycken slutspel stannade jag på tillslut. Den absoluta höjdpunkten var ju givetvis när vi gick till final med 92orna i p-15 och jag kom med i All star.


Har du något tips till unga talanger som vill uppnå samma mål du har gjort?
För det första så ska du verkligen vilja vara bäst, inte nöja dig med att vara tvåa. Träna och ha kul. Stå och lek mycket med klubba och boll som förbättrar din teknik, det är väldigt underskattat. Sedan om du kommer till SM är det bara att vilja visa upp sig för förbundskaptenerna som är där och kikar inför kommande U19-landslag. Dom kollar just på hur du hanterar klubba och boll och främst ditt offensiva spel, så våga visa vem du är och var inte rädd att misslyckas.


Slutligen, vilka lag möts i finalen och vilket lag går vinnande ur striden i årets upplaga av SM för 17åringar?
 Jag måste väl dra till med en klassiker och säga Stockholm som det ena laget. Sedan lär jag även säga mitt hem distrikt Gästrikland som har en bra årskull för 93or och tog bronset senast för 15åringar. Så Stockholm-Gästrikland i finalen, men tyvärr så räcker inte Gästrikland till och Stockholm vinner återigen.


Tack för intervjun!






MVH
Adam Andersson


Truppen klar - men vad tänker Brolle och Johan med?

Truppen som ska representera Västerbotten:

Fredrik Edholm Ersboda SK
Albin Andersson Ersboda SK
Adam Lundström Gamla Stan IBK
Johannes Övregård Gamla Stan IBK
Jesper Bäckström Hörnefors IF
Mårten Rönnberg Hörnefors IF
Martin  Bjuggstam Hörnefors IF
Kristoffer Dingstad IBF Dalen
Jonas Blixt IBF Dalen
Robin Darstedt IBF Dalen
Erik Jonsson IBF Dalen
Sahand Vahezi IBK Ersboda
Andreas Ljung Obbola IK
Rasmus Lilja RIG Umeå IBF
Pontus Ericsson RIG Umeå IBF
Filip Persson RIG Umeå IBF
Marcus Berglund RIG Umeå IBF
Petter Andersson Röbäcks IF
Rasmus Marklund Sandåkerns SK
Jonathan Andersson Skellefteå IBK
Fredrik Löfgren TBS Umeå SK
Rickard Öberg TBS Umeå SK
Philip Volny Umeå IK


Det blev en relativt väntad trupp som Johan och Jonathan tagit ut, några Skellefteåspelare som är uttagna som jag har mindre koll på. MEN till min stora förvåning har tränarna valt att peta Niklas Salmela från Västerbottens trupp. En spelare som i mina ögon är given i det lag som Västerbotten kommer med i år. Jag skulle enkelt kunna räkna upp 10 spelare som Niklas skulle konkurrera ut. Jag blir rent utav arg på tränare som väljer att peta en kille som skulle kunna bli en av Västerbottens viktigare spelare under SM. Det ska blir oerhört intressant att få höra anledningen till varför Salmela blev bortplockad.  

Nog om tränarnas dundermiss.
Som jag nämnde tidigare var det en ganska väntad trupp. Det laget jag plockade ut bestod utav en Skellefteåspelare, något som jag säkert kan få mycket skit över om Skellefteåspelarna presterar över förväntan under slutspelet. Jonathan och Johan har påpekat otaliga gånger att dem söker de rätta spelarna, inte de bästa. Det har dem verkligen visat efter den här laguttagningen. Något som jag börjar fundera över, är vilken målvakt som ställs i kassen? Philip Volny har rutin från fjolårets SM-slutspel, Erik Jonsson har tränat med det allsvenska laget Sandåkern hela säsongen och Rasmus Lilja är målvakt för RIG Umeå IBF. Jag personligen tror att den som visar bäst form under träningarna får stå, just för att det finns ingen given förstamålvakt. 

Spelare med förväntningar på sig:

Pontus Ericsson - var med och vann guldet förra året och kommer med störst sannolikhet bli lagkapten.
Fredrik Edholm - är tillsammans med Pontus Ericsson och Albin Andersson klassade som Västerbottens stora stjärnor.
Albin Andersson - tongivande i sitt klubblag Ersboda SK, och kommer troligtvis skicka in några bollar för Västerbotten.
Rasmus Marklund - tränat med IBK Dalen större delen av säsongen och kommer konkurrera om en plats i första femman.
Petter Andersson - kommer som en doldis, men efter vad jag sett av Petter på uttagningarna, så tror jag att han kan chocka många.     

Ryktet går

Truppen är inte officiell, men ryktet börjar redan gå vilka som har åkt och vilka som är kvar. Jonathan och Johan är i full gång att ringa runt till spelare som ska ut eller in. Med tanke på att jag går på Dragonskolan(skolan där majoriteten av Västerbottens spelare studerar på) så har jag fått höra vilka som åkt. Jag väntar på att truppen ska bli publicerad, och sen ska jag dra fram en stor motorsåg. Anledning? En spelare som SKA vara med, har tydligen åkt. Håll er uppdaterade!

MVH
Adam Andersson

EXTRA

Västergötlands fixstjärna är skadad!



Igår publicerade Innebandymagazinet.se ett inlägg där de säger att Jesper Sankell dragit av sitt korsband. Personligen ser jag detta som en jättebesvikelse, just för att Jesper Sankell är en riktig publikspelare. Som jag nämnde tidigare är Jesper en grymt begåvad innebandyspelare och bär Västergötland på sina axlar. Nu kan jag med 99% säkerhet säga att vi kan räkna bort Västergötland som guldkandidater. Trist för publiken och Västergötland - tacksamt för övriga län i Sverige.



MVH
Adam Andersson

Adam Anderssons SM-lag

Som ni tidigare sett, har jag tagit ut några spelare som jag personligen tror ska vara med i Jonathans och Johans trupp. Nu tänkte jag sammanställa min trupp, samt lägg in de som saknas.


Målvakter:
Erik Jonsson och Rasmus Lilja

- Otroligt skeptisk efter vad jag sett på uttagningarna där Philip Volny har varit tongivande.

Backar:
Pontus Ericsson, Fredrik Edholm, Rasmus Marklund, Sahan "Salle" Vahezi, Jesper Bäckström och Kristoffer Dingstad

- En trygg backuppsättning med en bra mix av egenskaper. Är lite tveksam om Fredrik Edholm spelar back, eller om han går upp som forward när SM drar igång. Han är i alla fall back i min trupp.

Forwards:
Marcus Berglund, Albin Andersson, Niklas Salmela, Filip Persson, Martin Bjuggstam och Rickard Öberg. 

- Även här en bra mix med olika egenskaper. Kan vara lite svårare att peka ut vem som ska spela med vem, men jag tror att Albin och Martin bildar forwardspar i första femman.


Spelare som jag inte har räknat upp, ännu. 

Adam Lundström

Gamla Stan IBK

Johannes Övregård

Gamla Stan IBK

Mårten Rönnberg

Hörnefors IF

 

Jonas Blixt

IBF Dalen

Robin Darstedt

IBF Dalen

Andreas Björklund

IBF Dalen

Linus Schefström

IBK Ersboda

Andreas Ljung

Obbola IK

Andreas Andersson

Röbäcks IF

Jonathan Andersson

Skellefteå IBK

Anton Ekström

Strands IK

Wiktor Lindström

Strands IK

Petter Andersson

TBS Umeå SK

Fredrik Löfgren

TBS Umeå SK 

Philip Volny  Umeå IK

Det är otroligt svårt att ta ut sex spelare till, men de spelare som är markerade med mörk text tror jag kommer med. Kan även påpeka att jag fyller i Philip Volny med kursiv text, det menar jag att han är den person som jag är mest osäker på. Han kan lika gärna gå in som första målvakt i SM.


MVH
Adam Andersson

Intervju med en skånsk förlorare




MVH
Adam Andersson

Svar på frågor

Vad fick Blixt för tid på cooper?
- Jag har inte överdrivet bra koll, men tror att han sprang in på 10:40. En sak är säker, han var överlägsen etta.

"undercover" om Truppen till breddlägret
En tanke om varför dessa män åkte?
- Min spontana tanke är att det är såpass hård konkurrens på backsidan, så de är tvungna att gallra ut spelare som lika gärna kan vara med i truppen. Det jag menar är att det blir svårt för dessa två att peta Pontus Ericsson, Fredrik Edholm, Salle, Rasmus Marklund, Kristoffer Dingstad etc. Självklart är Simon Linder spelskicklig och givetvis är Hampus Lindberg en stabil back i defensiven, men jag måste för en gång skull hålla med om tränarnas beslut att peta de två spelarna.



MVH
Adam Andersson

   

Breddlägret

Dagen gick av stapeln med ett coopertest och till min förvåning blev det ett relativt bra resultat på samtliga. Nu vet jag inte om det beror på den dåliga kollen tränarna hade, eller om spelarna har tränat upp konditionen under säsongen. Efter coopertestet var det dags för teori och jag har ingen aning om varför jag valde att stanna kvar i 1,5 timmar för att höra om spelidéer som jag kan utan och innan. Däremot blev jag överraskad när jag fick höra att personen som var först med att skicka in sin filmrecension till Johan var Rickard Öberg. Inget elakt menat mot Rickard, men jag var 100 % säker på att Mårten Rönnberg eller Pontus Ericsson skulle vara först. Har bara fått en bild av dem att de är två flitiga elever - varför vet jag inte. 

Vildmannahallen nästa och gruppdynamiken skulle bli starkare. Spelarna delades in i fyra grupper som skulle lösa en rad olika gåtor och ett märkligt test som Johan roddat ihop. I princip alla grupper hade alla rätt på gåtorna och när man får in sådana resultat kan man inte annat än skratta. Jag kan sätta pengar på att alla grupper fuskade på ett eller annat sätt. Efter lagövningarna var det dags för dagens första träning. Visst förstår jag att vissa spelare är nervösa, men jag kan verkligen inte sticka under stolen med att det var så otroligt dålig kvalité till en början. Som tur var samlade Johan ihop killarna efter deras bedrövliga start, och efter det började spelarna äntligen prestera.

Spelare som förtjänar ett + i kanten:
Jonas Blixt - flög fram som en komet på coopertestet.
Fredrik Edholm - visade här att han kommer vara en tongivande spelare för Västerbotten.
Pontus Ericsson - sticker ut ur mängden, han kan dock bättre än vad han visade idag.
Salle - killen som snackade mest i försvaret, bra!
Albin Andersson - ständigt farlig i anfallszon.
Petter Andersson - har en utvecklingskurva som står spikrakt uppåt, visade idag att han har ett bra spelsinne.


Blixt på coopertestet.


Petter Andersson besviken på Jonathan Brolin.


Johans märkliga test.


MVH
Adam Andersson

Huvudvärk

Med största baksmällan någonsin tar jag mitt pick och pack mot Nolia. Bjuder inte grabbarna på innebandygodis och ett imponerande resultat på cooper, då tar jag fram motorsågen här på bloggen.




/En riktigt seg Adam Andersson

Grupperna klara

Gruppindelning HJ, lag med kursiv text seedade.

Grupp 1Stockholm, Blekinge, Västernorrland, Västmanland & Örebro

Grupp 2: Värmland, Småland, Skåne, Hälsingland & Gästrikland 

Grupp 3: Västerbotten, Gotland, Södermanland & Dalarna 

Grupp 4: Västergötland, Uppland, Östergötland & Göteborg 


Grupp två är tveklöst dödens grupp. Västerbotten har stor chans att ta sig från gruppen, gissar på att de går vidare som tvåa efter Södermanland.

MVH
Adam Andersson



RSS 2.0